Jachtbommenwerper WO-II

This is photograph HU 93019 from the collections of the Imperial War Museums (collection no. 205211499) de Havilland Mosquito NF Mark II, W4092 ‘RS-T’, of No. 157 Squadron RAF based at Predannack, Cornwall, is inspected by American airmen while visiting the 8th USAAF base at Bassingbourn, Cambridgeshire. © Public Domain

Op 20 april 1943 stort er om 2:13 uur een Engelse jachtbommenwerper Mosquito II neer in Smeerling. Het toestel scheert over het Hiddinghstee, wordt opgevangen door de eiken aan de Schotenweg, valt in het aangrenzend weiland te pletter en vliegt in de brand. Het vliegtuig hoort bij het 151e squadron met als piloot David Allistair Sparrow en navigator Victor Gordon Brown. Beide bemanningsleden – pas 21 jaar oud – komen om en liggen begraven in Onstwedde op de Algemene Begraafplaats. De familie Huiges bewaart nog een stukje van een van de parachutes.

20 april 2021 is het plan om een herdenkingsteken te plaatsen in Smeerling gerealiseerd. Op de plaats waar het vliegtuig is neergestort staat nu een monument ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden David Allistair Sparrow en navigator Victor Gordon Brown.

Zie verder deze link en lees het hele verhaal vanaf pagina 61.

Graven David Allistair Sparrow en navigator Victor Gordon Brown op de algemene begraafplaats in Onstwedde